Σίγουρα, όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς. Διατηρεί το βάρος μας υπό έλεγχο, μας κάνει πιο δυνατούς και μας ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Αλλά ξέρατε ότι η άσκηση μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ευτυχισμένους ως άτομα;

Δεν είναι σύμπτωση, πως όταν ασκούμαστε και παραμένουμε γενικά ενεργοί σε τακτική βάση, αισθανόμαστε   λιγότερο ανήσυχοι και γενικά πιο ευτυχισμένοι.

Η άσκηση έχει χαρακτηριστεί ως “θεραπεία” για σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας.

Εδώ θα βρείτε τους 5 λόγους που η άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους

  1. Ελευθερώνει ευχάριστες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας.

Η Ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που παίζει ρόλο στην ευτυχία, είναι ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητος για τα συναισθήματα της χαράς  και της ευτυχίας.

Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι καθώς γερνάμε, τα επίπεδα ντοπαμίνης συνεχώς μειώνονται, γι ‘αυτό και πρέπει να αναζητούμε συνεχώς τρόπους που απελευθερώνει ο οργανισμός μας  ντοπαμίνη.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγή ντοπαμίνης του εγκεφάλου μας; Η άσκηση. Τρέξτε, σηκώστε, πηδήξτε, παίξτε – και χαλαρώστε.

  1. Μειώνει το άγχος

Η άσκηση εκτός του ότι μειώνει το άγχος πολύ εύκολα  βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, μας βοηθάει ταυτόχρονα να ιδρώσουμε και να διώξουμε όλες τις ανησυχίες της ημέρας.

Όταν ξεκινάμε να ασκούμαστε, ο εγκέφαλός μας το λαμβάνει αυτό ως μια στιγμή άγχους. Καθώς αυξάνεται η πίεση της καρδιάς μας, ο εγκέφαλος  αρχίζει να σκέφτεται ή να πολεμήσει τον εχθρό (αγχος/στρες) ή προσπαθεί απλά να ξεφύγει από αυτόν. Έτσι, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον εγκέφαλό μας από αυτό το άγχος/στρες, απελευθερώνουμε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Αυτό το BDNF έχει ένα προστατευτικό στοιχείο αλλά και αποκατάστασης για τους νευρώνες της μνήμης μας και λειτουργεί ως ένα “διακόπτη επαναφοράς”.

Λιγότερο άγχος ισούται με μια πιο ευτυχισμένη, υγιέστερη ζωή.

  1. Μας κινητοποιεί.

Χωρίς αμφιβολία, όλοι έχουμε μέρες που απλά αισθανόμαστε  πολύ κουρασμένοι για να ασκηθούμε, ειδικά όταν εργαζόμαστε όλοι μέρα είναι το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θα θέλαμε να κάνουμε, σωστά;

Αλλά δεν έχει σημασία πόσο εξαντλημένοι μπορεί να νιώθουμε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, φροντίζοντας την οικογένειά μας ή ίσως αναρρώνοντας από ένα πολυάσχολο ή ξενυχτισμένο Σαββατοκύριακο.  Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να δίνουμε όλη δύναμη στον εαυτό μας για προπονηθεί, γιατί πολύ πιθανόν, θα νιώσουμε πολύ πιο ενεργοποιημένη και χαρούμενη μετά από την προπόνηση μας από το ό, τι νιώθαμε πριν από αυτήν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αναγκάσουμε τον εαυτό μας να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει τη προπόνηση, να ξέρουμε πως σίγουρα θα αισθανθούμε πιο ενεργητική καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και περισσότερη ενέργεια ισοδυναμεί σε μεγαλύτερη ευτυχία.

  1. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση μας.

Όταν δεν αισθανόμαστε καλά μεσα το σώμα μας ή για το πώς φαινόμαστε είναι πολύ λογικό  να έχουμε και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας, της καριέρας μας και των στόχων και των φιλοδοξιών μας.

Αλλά όταν αρχίζουμε να ασκούμαστε και να βλέπουμε το σώμα μας να αλλάζει και συμβαίνει  γρήγορα. Επειδή η άσκηση όχι μόνο θα μας κάνει να μας αρέσει πώς φαινόμαστε, θα μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε πιο δυνατοί, πιο ανεξάρτητοι και πιο σίγουροι. Δεν υπάρχει τίποτα όπως,  μια ώθηση στην αυτοπεποίθηση μας για να αυξήσει τη συνολική ευτυχία.

  1. Καταπολεμάει την αϋπνία.

Δυσκολευόμαστε στον ύπνο; Αντί να πάρουμε το χάπι ύπνου, γιατί να μην δοκιμάσουμε να ασκηθούμε ;

Η καθημερινή άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα προβλήματα ύπνου. Και όχι μόνο! Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας, μπορεί επίσης να μας δώσει αυτό το boost που μας κάνει να θέλουμε να βγούμε από το κρεβάτι το πρωί και να κάνουμε πράγματα. Και αυτό ισοδυναμεί με μεγαλύτερη ευτυχία, κάθε φορά.

Την επόμενη φορά που αισθανόμαστε down, έχουμε άγχος ή κάποια ανησυχία, και αντί να καθόμαστε σε ένα καναπέ, η λύση είναι μια και αυτή είναι η άσκηση!

Επειδή όχι μόνο επειδή θα αισθανόμαστε πιο σίγουροι, δραστήριοι και ήρεμοι αλλά για να είμαστε και πιο υγιείς και ευτυχισμένοι για τη ζωή μας.

 

“Be active. Be healthy. Be happy.”