«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»,  λέει ο ελληνικός λαός, και σίγουρα κάτι ξέρει.  Άλλες φορές λέμε τη φράση κυριολεκτικά και άλλες με μία ειρωνεία και μια απογοήτευση.

Είναι από αυτές τις μέρες που ξυπνάς και όλα σου πάνε στραβά! Δε θα ακούσεις το ξυπνητήρι , θα πέσει ο καφές στα καθαρά σου ρούχα, θα έχει κίνηση  ή θα χαλάσει το αμάξι σου στο δρόμο για τη δουλειά. Όταν φτάσεις στη δουλειά το αφεντικό σου  θα σου κάνει παρατήρηση γιατί κάτι δεν έκανες σωστά και στο τέλος θα τσακωθείς με το φίλο σου, τους γονείς ‘η τον μπροστινό σου στο αμάξι που θα αργήσει να ξεκινήσει όταν το φανάρι ανάψει πράσινο! Και όλα αυτά θα έχουν συμβεί γιατί απλώς δεν ξύπνησες καλά.

Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξεις τη διάθεση σου;

Το μυστικό είναι κάνεις το παραπάνω ρητό στην πράξη και να αδράξεις τη μέρα από νωρίς. Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες που βοηθούν εμάς στο να ξεκινάμε τη μέρα μας με ενέργεια και δημιουργικότητα:

Κάνε μια βόλτα

Πάρε έναν καφέ και περπάτα, (είτε παραλιακά , είτε στο βουνό). Βοηθάει πολύ να είσαι κοντά στη φύση και να νιώθεις ότι εισπνέεις καθαρό αέρα. Επίσης σε ηρεμεί και σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς τους προβληματισμούς σου πιο καθαρά.

Γυμνάσου

Μπορείς να κάνεις μια δυναμική προπόνηση με δυνατή μουσική ή yoga για να χαλαρώσεις ακόμα και αν σου φαίνεται πολύ πρωί για άσκηση.  Ανάλογα τη διάθεση σου, την ενέργεια και το χαρακτήρα που έχεις, επέλεξε  την αντίστοιχη προπόνηση.

Η άσκηση εκτός του ότι μειώνει το άγχος πολύ εύκολα  βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, μας βοηθάει ταυτόχρονα να ιδρώσουμε και να διώξουμε όλες τις ανησυχίες της ημέρας.

Όταν ξεκινάμε να ασκούμαστε, ο εγκέφαλός μας το λαμβάνει αυτό ως μια στιγμή άγχους. Καθώς αυξάνεται η πίεση της καρδιάς μας, ο εγκέφαλος  αρχίζει να σκέφτεται ή να πολεμήσει τον εχθρό (αγχος/στρες) ή προσπαθεί απλά να ξεφύγει από αυτόν. Έτσι, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τον εγκέφαλό μας από αυτό το άγχος/στρες, απελευθερώνουμε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Αυτό το BDNF έχει ένα προστατευτικό στοιχείο αλλά και αποκατάστασης για τους νευρώνες της μνήμης μας και λειτουργεί ως ένα “διακόπτη επαναφοράς”.

Μια “καλημέρα” 

Προσπάθησε να πεις καλημέρα σε όποιον συναντήσεις αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό μόλις σηκωθείς. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάτε τη μέρα σας πιο χαρούμενα και με χαμόγελο.

Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί

Προγραμμάτισε τη μέρα σου και μην γεμίζεις το μυαλό σου με αγχωτικές σκέψεις για το μέλλον. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν: βόλτα με φίλους, ψώνια, έναν χόμπι, μπάνιο στη θάλασσα ή ακόμα και ένα χαλαρωτικό μασάζ.

Πέρνα χρόνο με το τετραπόδο φίλο σου

Δώσε αγάπη στο κατοικίδιο σου. Είναι σίγουρο ότι θα τη πάρεις πίσω και θα σου φτιάξει τη διάθεση. Αν έχεις σκύλο, μια βόλτα θα σας κάνει καλό και ειδικά σε σένα που θα μπορέσεις να σκεφτείς ήρεμα και καθαρά.

Με αυτές τις συμβουλές, η μέρα σου σίγουρα θα ξεκινάει καλά και θα συνεχίζει να είναι. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τη διάθεσή μας ξεκινώντας μία νέα μέρα θετικά και γεμάτη ενέργεια και τότε όλα θα έρθουν όπως επιθυμούμε.

 

“Do more of what makes you happy”