Όλοι περιμένουμε πως και πως για τα Χριστούγεννα, γιατί? Μα φυσικά για να γευτούμε τα απίστευτα παραδοσιακά γλυκά της εποχής, μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Αν υπάρχει κάποια περίοδο όπου δικαιολογούμαστε για τις υπερβολές στην διατροφή μας είναι βέβαια τα Χριστούγεννα. Δεν είναι κακό να ξεφεύγουμε που και που από το καθημερινό μας ισορροπημένο πρόγραμμα σωστά?

Μερικοί σίγουρα δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον κουραμπιέ, αλλά και άλλοι είστε φανατικοί του μελομακάρονου.

Εδώ εμείς όπως βλέπετε βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση

Η μια ψηφίζει Κουραμπιέδες η άλλη Μελομακάρονα

Vaddiction-Κουραμπιέδες

40-50 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε 160-200 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους, αναλόγως βέβαια από την συνταγή. Είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα μελομακάρονα λόγω της προσθήκης βουτύρου και η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Paddiction-Μελομακάρονα

Περίπου 40-50 γραμμαρίων που αντιστοιχεί σε 150-180 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους αναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του. Αν προσθέσουμε και σοκολάτα αυτό θα ανεβάσει τις θερμίδες αλλά και τα γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά τα υλικά του, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε συνδυασμό βέβαια με την κανέλλα που αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια που αποδεδειγμένα ανεβάζει τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

 

“It’s a season to be jolly”